Održana prva sjednica Komisije za mlađe uzraste

7. veljače 2022.

U prostorijama Međimurskog nogometnog saveza 2. veljače održana je prva sjednica Komisije za mlađe uzraste. Nazočne je na početku pozdravio Ivan Kos, predsjednik Komisije. Osvrnuo se s par riječi na uvodni sastanak komisije i ponovio zaključke s tog uvodnog sastanka. Isto tako, Komisiji se obratio i predsjednik MNS-a Kristijan Antolović.
Od strane Kosa najavljen je za 10. veljače Plenum za mlađe kategorije, na kojem bi se potvrdio i početak natjecanja u proljetnom dijelu za sve lige mlađih kategorija. Predviđen početak svih liga je 19./20. ožujka 2022. Otvoreno je pitanje propozicija za sezonu 2022./2023. Kao jedan od problema koji je zabilježen u prošlim sezonama bile su odgode utakmica (ponajviše u kategoriji juniora), često i bez nekog opravdanog razloga.

Predloženo je da se krene sa ranijim selekcioniranjem igrača, tj. da bi ubuduće selekcije MNS-a uključivale još nekoliko godišta igrača (počevši od godišta 2012.). Ideja je da se oforme Selekcije Međimurja po godištima koje bi imale zajedničke treninge i utakmice protiv prvoligaških klubova, a isto tako bi sudjelovale i na nekim jačim turnirima. Takva se ideja pojavila s ciljem boljeg selekcioniranja igrača i pripreme stvaranja jakog nositelja kvalitete, a to je NK Međimurje Čakovec.
Konačni je cilj da NK Međimurje ima pionire, kadete i juniore u najvišem rangu natjecanja na razini HNS-a Isto tako bi se stvorila „piramida“ u kojoj bi najbolji igrači bili u NK Međimurje, a igrači koji svojom kvalitetom ne spadaju u vrh bili proslijeđeni ostalim školama nogometa. U svemu tome bi MNS participirao s osiguravanjem uvjeta za rad, selekcijom trenera, ali bi isto tako sudjelovao i u radu NK Međimurje.

Jedna od zamisli u vezi Selekcije Međimurja je sudjelovanje na turnirima diljem Hrvatske i u inozemstvu. U tijeku je natječaj za turnire u inozemstvu, koje sufinancira Ministarstvo s 80%. Raspravljalo se o turnirima u Wroclawu (Wroclaw kup) 1. srpnja 2022. i Češkim Budejovicama (Budweis) 24.-26. lipnja 2022.
Odlučeno je da kazne za „švercanje“ i slične anomalije trebaju biti izrazito rigorozne, kako za trenere koji „švercaju“ igrač ali i za klubove, kao i da kazne trebaju biti novčane.

Vezano uz Selekciju Međimurja, prijedlog je da svaka škola nogometa može predložiti svoje trenere za sudjelovanje u selekcijama i rad u stožerima Selekcije Međimurja i da tu svakako trebaju biti ujedno i najkvalitetniji treneri s područja Međimurja.
Instruktor MNS-a Damir Lepen Jurak obavijestio je nazočne kako je MNS dao prijavu HNS-u za održavanje UEFA B tečaja za nove polaznike u Čakovcu, gdje je dobio odgovor da ta mogućnost postoji ukoliko bude 25-30 zainteresiranih kandidata. Do sad je evidentirano 25 prijava s nadom da će se prijaviti još nekoliko kandidata i da će se tečaj održati u Čakovcu, što bi za naš nogomet bilo od iznimnog značaja.
Otvorilo se pitanje suradnje osnovnih škola i MNS-a, sa željom da de nogomet još više promovira u školama, počevši od učenika 1. razreda. U tu je svrhu najavljena suradnja sa Školskim sportskim savezom. Za koordinatora za školski sport u MNS-u je izabran Tomislav Podgorelec.