POVIJEST

Međimurski nogometni savez osnovan je 30. svibnja 1959. godine pod nazivom Nogometni podsavez Čakovec. Na području Međimurja nogomet se tih godina sve više razvijao, a krajem 1958. godine registrirano je bilo 15 nogometnih klubova.

Klubovi iz Međimurja dotad su pripadali Nogometnom podsavezu Varaždin koji je bio preopterećen poslom, te su se mnogi problemi rješavali s velikim zakašnjenjem. Varaždinski podsavez tada je pokrivao veliko područje koje bi danas obuhvaćalo Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku županiju.

Svi važni sastanci održavali su se u Varaždinu i s vremenom se to pokazalo nepraktičnim i teškim za provođenje, pogotovo iz razloga jer se iz godine u godinu osnivalo sve više klubova. Nogometni savez Hrvatske statutarnim odredbama odredio je mogućnost osnivanja Podsaveza s najmanje šest registriranih klubova i time je bilo lakše krenuti u odvajanje. S obzirom na to pokrenuta je inicijativa predstavnika klubova za osnivanjem vlastitog podsaveza.

Nakon izvršenih svih pripremnih radnji Nogometni savez Hrvatske donio je rješenje da se u Međimurju osnuje nogometni podsavez sa sjedištem u Čakovcu. Osnivačka skupština održana je u dvorani nekadašnje Gradske vijećnice u Čakovcu (današnja zgrada Područnog ureda HZZO-a). Najveće zasluge za pripremu skupštine pripadaju Mirku Leichu, Dragutinu Magiću i Rafaelu Šalamonu koji je predsjedao sjednicom na osnivačkoj skupštini.

Skupštini su nazočili i predstavnici Nogometnog saveza Hrvatske, Zbora sudaca Hrvatske, te sportski radnici s područja Međimurja.

Za prvog predsjednika Nogometnog podsaveza Čakovec izabran je Mato Hreljac, za dopredsjednika Rafael Šalamon, dok su uz njih dvojicu u Izvršni odbor izabrani Emil Hudin, Josip Mesarić, Stjepan Novak, Franjo Bence, Ivan Radiković, Franjo Mesarić, Stjepan Vamplin, Gabrijel Dumbović, Mirko Leich, Stjepan Turk, Franjo Tomanić, Franjo Balaban, Stjepan Mavrin i Pavao Percač.

Klubovima – osnivačima Nogometnog podsaveza Čakovec smatraju se: NK Jedinstvo iz Čakovca, NK Mladost iz Preloga, NK Rudar iz Murskog Središća, NK Sloga iz Čakovca, NK Graničar iz Kotoribe, NK Jedinstvo iz Donjeg Vidovca (danas: Vidovčan), NK Borac iz Nedelišća (danas: Nedelišće), NK Drava iz Donjeg Mihaljevca, NK Omladinac iz Novog Sela Rok, NK Omladinac iz Mačkovca, NK Polet iz Pribislavca, NK Mladost iz Svete Marije, NK BSK iz Belice, NK Dubravčan iz Donje Dubrave, NK Trnava iz Goričana i NK Radnički iz Gardinovca.

Nakon osnivanja Podsaveza određene su i komisije za natjecanje, pomladak, unapređenje nogometa, zatim disciplinska i zdravstvena komisija, i komisija za registracije. Početkom kolovoza 1959. godine Podsavez je počeo djelovati, izdan je prvi broj službenog glasila, a ubrzo je pokrenuto i kup natjecanje s međimurskim nogometnim klubovima. U prvom finalu sastali su se čakovečki klubovi Jedinstvo i Sloga, a pobjedu 2:0 ostvarilo je Jedinstvo.